Junioren in vorm op trainingskamp in Bormio

05/08/2021
Twee weken geleden keerde onze nationale selectie aan shorttrackers terug na een twee weken durend trainingskamp in de Italiaanse Alpen.
 
Op de feestdag van de Vlaamse Gemeenschap stapte ons negenkoppig shorttrackteam, onder leiding van coach Steven Peeters, in de auto voor een rit van tien uur richting Bormio, een gemeente in het noorden van Italië. Met z’n stevige bergpassen, een ijsbaan die sinds het WK Junioren van 2020 boardingloos is, en een enthousiaste ijsmeester, is Bormio een uitstekende plek om een trainingsstage te organiseren.
 
Tijdens de eerste week troffen onze Belgen hun teamgenoten Hanne en Stijn Desmet, die er samen met team Nederland de laatste week van hun trainingskamp afwerkten. De groep uit Hasselt trainde naar goede gewoonte samen met het Kroatisch team en een enkeling uit Bosnië en Herzegovina. Op het programma stond natuurlijk schaatstrainingen, maar ook fietsen – waarbij de bekende Stelviopas niet mocht ontbreken – kracht en hier en daar een uit de hand gelopen “korte” wandeling op rustdagen.
 
Op woensdag 21 juli stond er een time attack op de planning. Hierbij worden er kansen gecreëerd om eventuele selectietijden op een afstand naar keuze te proberen. Vooral de junioren, die afgelopen seizoen weinig wedstrijden van dichtbij hebben kunnen zien, wilden even kijken hoe ze ervoor stonden. Met een mooi uitgedacht plan behaalden zowel Warre Van Damme (19, STKG) als Enzo Proost (19, STKG) hun limiettijden op de 1500m voor het WK Junioren (en een nieuw persoonlijk record). Enzo schaatste zowaar naar een nieuw – echter niet officieel – Belgisch juniorenrecord van 2.15,99, bijna drie tienden onder het huidig record van Jens Almey (2.16,27). Ook al telt de tijd niet mee als een nationaal record, het toont wel aan dat ook onze junioren heel wat in hun mars hebben voor de komende seizoenen. Want ook Adriaan Dewagtere (20, STKG) en Warre Noiron (16, IRTA) schaatsten naar een nieuw persoonlijk record op respectievelijk de 1500m en de 500m. Ondertussen bouwt het hele team verder aan hun vorm onder het dak van hun thuisbasis in Sport Vlaanderen Hasselt.
 
AD