International ‘Invitation’ Cup in Leeuwarden

18/01/2022

Afgelopen weekend zou in de Elfstedenhal in Leeuwarden de tweede International Invitation Cup georganiseerd worden, omdat het Europees Kampioenschap shorttrack werd geannuleerd. Nederland nodigde hoofdzakelijk landen uit die ook rijders naar de Spelen zal afvaardigen om zo toch nog een degelijke oefenwedstrijd in de benen te hebben vooraleer ze naar China afreizen. Onder de genodigden zaten schaatsers uit Hongarije, Frankrijk en ook België. Toch werd ook deze wedstrijd officieel afgelast omdat de teams uiteindelijk niet op de uitnodiging ingingen. Voor het Nederlands nationaal team – inclusief Stijn en Hanne Desmet – bleef het echter wel op het programma staan als een informele trainingswedstrijd, waarvoor ook Ward Pétré, Adriaan Dewagtere en Warre Van Damme ook naar Nederland afreisden.

Jammer genoeg bleef het voor die laatste drie shorttrackers enkel bij afreizen naar Leeuwarden. Na de wedstrijd in Boedapest vorig weekend testten enkele schaatsers positief op corona. Ook al waren onze Belgen niet met de betrokkenen in nauw contact gekomen en hebben ze tot bloedens toe telkens negatief getest, toch kregen ze twee uur voor aanvang te horen dat ze de Elfstedenhal niet binnen mochten. Nederland wilde – begrijpelijk – geen risico nemen zo vlak voor de Olympische Spelen. Voor onze heren was het natuurlijk wel een serieuze domper, zij hoopten om in Leeuwarden goede tijden neer te zetten.

Hanne en Stijn kwamen wel aan de start van wat nu gewoon een trainingswedstrijd is, met acht dames en dertien heren. Zaterdag werkten de dames de eerste 1500m af, maar daar liep Hanne al meteen tegen een penalty aan. Zondag schaatsten ze de finales van de 500m en de 1000m, en schaatsten ze nog een tweede keer de 1500m. Op de sprint eindigde Hanne als tweede, achter Rianne de Vries, in de B-finale, en op de kilometer won ze die B-finale. Dat leverde haar tweemaal een zesde plaats op. De tweede 1500m reed ze deze keer foutloos en gleed ze als tweede over de streep, na Suzanne Schulting. Bij de heren liet Stijn de 500m schieten omwille van zijn voetblessure. Op de 1000m op zondag moest hij in de B-finale enkel buigen voor Sjinkie Knegt en dat leverde hem een zevende plaats op. Afsluitend schaatste hij de 1500m in een A-finale van acht rijders. Net als zijn zus kwam hij als tweede over de finish, enkel Bram Steenaart bleek iets sneller te zijn. Een goede oefening voor de Olympische Spelen die binnen een goede twee weken zullen starten.

Foto: Martin de Jong

AD