Icederby testevenement uitgesteld

06/09/2019
Het idee om shorttrackers en langebaanschaatsers tegen elkaar te laten strijden, is uitgegroeid tot een nieuwe discipline binnen de snelschaatswereld: Icederby. Hierbij staan zeven schaatsers aan de start voor afstanden van drie, vijf of zeven ronden op een piste van 220m.
 
 
Zaterdag 7 september zou normaal de Icederby Testrun doorgaan in Thialf (Heerenveen, Nederland), maar deze is voorlopig uitgesteld. De directeur van Icederby Europe, Frank Kolsteeg, heeft samen met de ISU beslist dat er meer tijd nodig is om dit testevenement uit te werken. Voorlopig is er nog geen nieuwe datum bekend.
 
Het testevenement dient voornamelijk om de veiligheid van de schaatsers te beoordelen en is ook een voorwaarde om Ice1 Netherlands (de Icederby Grand Prix finale) te laten doorgaan volgend jaar. Van 20 tot 22 maart 2020 zullen de ambassadeurs voor deze nieuwe discipline, onder wie langebaanschaatser Bart Swings (28), en andere genodigden – allemaal atleten die reeds mooie prestaties neergezet hebben – strijden voor een aanzienlijke prijzenpot.
 
De deelnemers voor het testevenement zijn nu volop aan het experimenteren met materiaal om zo de beste keuze voor de wedstrijd te kunnen maken. Ook onze Belgische shorttrackers Hanne (22) en Stijn Desmet (21), die in Heerenveen trainen, zouden deelnemen aan de Icederby Testrun. Zij trainen één keer per week op de speciale 220m piste. “Het gaat wel goed. We rijden allebei al snelle rondjes en minder moeten hangen in de bocht speelt wel in mijn voordeel”, aldus Hanne Desmet. Ook langebaanschaatser Mathias Vosté (25) stond op de deelnemerslijst van dit weekend, maar hij trok naar Senigallia (Italië) voor een trainingskamp.
 
Hanne Desmet in actie