Historisch zilver voor Stijn Desmet

17/02/2020
De zesde en laatste wereldbeker van het seizoen werd dit weekend afgesloten in het Nederlandse Dordrecht. De achtkoppige Belgische delegatie blikt met trots terug op een geslaagde competitie en met hoop op de toekomst.
 
Op vrijdag 14 februari werden de kwalificatiewedstrijden voor alle afstanden geschaatst. Individueel konden Rino Vanhooren (23, BSC) en Stijn Desmet (21, IRTA) zich plaatsen voor de kwartfinales van de 1000m(1). Hanne Desmet (23, IRTA) plaatste zich voor de halve finales van de 1500m en Stijn plaatste zich daarnaast nog eens op zijn tweede afstand voor de kwartfinales van de 500m. De anderen werden doorverwezen naar de repechages op zaterdag- en zondagmorgen. Enkel Gert-Jan Goeminne (24, IRTA) en Hanne zouden op zondag niet meer in actie mogen komen op respectievelijk de 500m en de 1000m(2). Beiden liepen tegen een penalty aan, hoewel de beslissing bij Hanne zwaar te betwijfelen viel. Ook het mixed relay team (met Alexandra Danneel (24, BSC), Ward Pétré (23, YDS), Hanne en Stijn) kon zich vanuit de repechages – en in een nieuw Belgisch record – plaatsen voor de halve finales op zaterdag. Tot slot wist ook de herenploeg (met Ward, Stijn, Rino en Gert-Jan) zich vanuit de reps te kwalificeren voor de halve finales op zaterdag.
 
Zaterdag werd de 1000m(1), de 1500m en de 2000m mixed relay afgewerkt. In het ochtendprogramma schaatste Alexandra naar een 26ste plaats op de 1000m(1), Robbe Volckaert (21, STKG) werd op diezelfde afstand 40ste. Op de 1500m eindigden Ward, Gert-Jan en Adriaan Dewagtere (18, STKG) respectievelijk op een 35ste, 36ste en 38ste plaats. Tijdens de halve finales van de mixed relay bleven de Belgen voor Canada en plaatsten ze zich onverwachts voor de A-finale die ’s middags zou plaatsvinden. Maar eerst werden de individuele afstanden in het hoofdprogramma afgewerkt. Rino schaatste op de 1000m(1) naar een verdienstelijke vierde plaats in zijn kwartfinale, goed voor een vijftiende plaats. Op dezelfde afstand geraakte Stijn tot in de B-finale waar hij als derde finishte. Dat leverde hem een achtste plek op in de eindstand. Ook Hanne zou zich met een vierde plaats in de halve finales van de 1500m kwalificeren voor de B-finale, maar werd bestraft met een penalty en eindigde zo op de twintigste plaats. In de A-finale van de mixed relay werd het team net vierde. Stijn kon in de laatste twee ronden het gevallen gat nog dichten en kwam nog bewonderenswaardig dicht bij brons met een legendarische finish, maar kwam uiteindelijk drie tienden te kort op Japan. Winst was voor China, zilver voor Korea. Maar ze schaatsten wel opnieuw een Belgisch record van 2.42,581 en schoven – met slechts twee wereldbekerdeelnames – op naar een elfde plaats in het wereldbekerklassement, zesde Europees land. De dag werd afgesloten met halve finales van de 5000m aflossing van de Belgische herenploeg. Ze schaatsten de volledige wedstrijd vlot mee, maar kwamen in de slotfase ten val waardoor ze vierde werden en de volgende ochtend in de B-finale zouden starten.
 
Op de laatste wedstrijddag werd de 500m, de 1000m(2) en de aflossingswedstrijden afgewerkt. In het ochtendprogramma kwam Alexandra als eerste in actie op de 500m, zij werd uiteindelijk 25ste, op dezelfde afstand werd Ward 26ste. Op de 1000m(2) schaatste Rino naar een 24ste plaats, gevolgd door Robbe en Adriaan die respectievelijk 46ste en 47ste werden. Ook de B-finales van de aflossingen werden ’s morgens al afgewerkt. Onze Belgische heren bleven rustig in vierde positie doorheen de wedstrijd, maar werden halfweg door een actie van Hongarije uit de wedstrijd geduwd en werden genoodzaakt de achtervolging in te zetten. Ze eindigden als derde, wat hen een zevende plaats opleverde. Niet slecht voor een ploeg die anderhalf jaar geen aflossingen meer schaatste. Na slechts twee wereldbekers te schaatsen, staat de ploeg nu twaalfde in de eindstand en als zesde Europees land is een deelname aan het Europees Kampioenschap volgend jaar opnieuw verzekerd. In het hoofdprogramma kwam enkel Stijn nog in actie op de 500m. In de kwartfinales sprintte hij naar een snelle derde tijd, dat hem een startplek in de halve finales opleverde. In de halve finales bewees hij opnieuw een sterke finisher te zijn en met een mooie spreidstand en met slechts zes duizendsten van een seconde verschil eindigde hij voor de Rus Ivliev en kwalificeerde hij zich voor de A-finale. In de finale startte hij vanop positie vier en schaatste hij het merendeel van de ronden aan de buitenzijde om snelheid op te bouwen. Pas in de laatste ronde hij buitenom de Nederlander en trainingspartner Itzhak de Laat en in het uitkomen van de laatste bocht ging hij nog binnendoor bij de Kazach Abzal Azhgaliyev om zilver - zijn allereerste wereldbekermedaille - te grijpen. Wat een historische afsluiter, want ondertussen was het al dertien jaar geleden dat België nog een wereldbekermedaille kon pakken. Op de wereldbeker in Heerenveen in 2007 grepen zowel Wim De Deyne als bondscoach Pieter Gysel zilver op respectievelijk de 1000m(1) en de 1500m. De volgende belangrijke afspraak is in het Zuid-Koreaanse Seoul, waar het Wereldkampioenschap georganiseerd wordt. Voor België gaan Hanne, Stijn en Ward daar hun beste beentje voor zetten.