Hanne Desmet schrijft geschiedenis op WK Shorttrack

08/03/2021
Op het Wereldkampioenschap Shorttrack dat in Dordrecht plaatsvond, werd op de slotdag een stukje Belgische schaatsgeschiedenis geschreven. Hanne Desmet (24, IRTA) wist een zilveren medaille binnen te rijven op de kilometer en is daarmee de allereerste Belgische vrouwelijke medaillewinnares op een wereldkampioenschap. Het was maar liefst dertig jaar geleden dat België nog een WK-medaille binnenhaalde. De Belgische aflossingsploeg bij de heren pakte brons in zowel 1976 als in 1990. Daarnaast behaalde Geert Blanchart in 1991 op het WK Teams één keer een zilveren en twee keer een bronzen plak. Vorig seizoen wist ook broer Stijn Desmet zijn eerste medaille binnen te halen op de laatste wereldbekerwedstrijd, eveneens in Dordrecht en eveneens zilver – al was het op de 500m.
 
Hanne liet in het begin van het toernooi al zien dat ze er klaar voor was. Vrijdag schaatste ze foutloze kwalificatiewedstrijden en zaterdag speelde ze in de finale van de 1500m mee voor de medailles, tot een valpartij en een diskwalificatie roet in het eten gooiden. Op de 1000m herpakte ze zich en ze plaatste zich vlot voor de halve finales, en daarna ook voor de A-finale samen met haar Nederlandse teamgenoten Suzanne Schulting en Selma Poutsma, met wie ze al drie jaar samen in Heerenveen traint. In de slotrondes van de wedstrijd over negen ronden kon niemand nog tippen aan de wereld- en Olympisch kampioene Suzanne Schulting, die met Hanne in haar kielzog naar de finish snelde. Het bleek een snelle rit te zijn, want de twee dames bleven op amper twee en drie tienden van het wereldrecord van 1.26,661 steken. Deze werd in 2012 in Calgary gereden door de Koreaanse Shim Suk Hee. Hanne scherpt hiermee dus haar eigen Belgisch record van 1.29,420 aan met meer dan twee seconden, naar een nieuw record van 1.26,993.
 
De kersverse vice-wereldkampioene op de 1000m zei het volgende over de wedstrijd: “Het was echt heel leuk, die halve finale met drie (Suzanne, Selma en Hanne, red.) en de finale met twee. Toen ik over de finish kwam, dacht ik eerst dat ik een penalty zou krijgen, net zoals in de 1500m. Maar ik wist op zich wel dat ik dit kon. Het ging op training ook echt supergoed en in de voorrondes ook.” Op de vraag wat ze nu gaat doen, staat rust hoog op de planning. “Maar veel kan je niet doen omwille van de coronamaatregelen. En ik moet terug naar school.”
 
AD
 
Foto: Martin de Jong