Goud voor Hanne, zilver voor Stijn en brons voor mixed relay

11/12/2022

Afgelopen weekend stond de derde wereldbekerwedstrijd shorttrack op het programma. Zowel de derde als de vierde World Cup worden in Almaty, Kazachstan, georganiseerd. De Belgische selectie is er aanwezig met negen schaatsers onder leiding van Ingmar van Riel.

Vrijdag werden de kwalificatieronden geschaatst. Hanne en Stijn Desmet reden perfecte kwalificaties en plaatsten zich voor elke individuele afstand. Ook Ward Pétré kon zich dankzij een toevoeging op de 1500m (1) voor het hoofdprogramma plaatsen, en Tineke den Dulk kon op de 500m profiteren van een val en plaatste zich eveneens voor het hoofdprogramma. Verder schaatste de mixed relay, met Tineke, Hanne, Stijn en Adriaan Dewagtere, gemakkelijk naar de halve finales. De aflossing bij de mannen, met Ward, Stijn, Adriaan en Rino Vanhooren, kon zich echter niet plaatsen voor de halve finales. Op de finish kwam het team zes honderdsten van een seconde te kort op team Japan en Hongarije. Ze worden uiteindelijk twaalfde.

Zaterdag schaatsten Alexandra Danneel, Rino, Warre Van Damme en Enzo Proost de herkansingen op de 1000m. Tineke en Adriaan deden hetzelfde op de 1500m (1). Eerst werd de 1500m (1) volledig afgewerkt. Stijn en Ward kwamen na een tumultueuze halve finale samen in de finale terecht. Ward werd zesde, Stijn kwam in de laatste ronden van de achterhoede naar de tweede plek. De eerste medaille van deze wereldbeker is binnen. Vervolgens kwam Hanne in de finale van de kilometer als derde over de streep. Maar haar alles-of-niets-inhaalmanoeuvre in de laatste bocht op de Duitse Anna Seidel werd bestraft met een penalty. De tweede wedstrijddag werd afgesloten met een bronzen medaille voor de mixed relay. Na een spectaculaire halve finale, waarbij Hanne, Tineke, Ward en Stijn goed waren voor een nieuw nationaal record van 2.39,154 en team Nederland achter zich konden laten, verliep de finale iets minder vlot. Vanuit positie vijf en na enkele slechte wissels kon er in eerste instantie weinig ondernomen worden, maar in de laatste ronde ging Stijn de Hongaren nog voorbij en dankzij de val van Italië in de laatste bocht gleed Stijn als derde over de streep en bracht hij het team hun tweede wereldbekermedaille.

Op de laatste dag waren het opnieuw herkansingen in het ochtendprogramma voor Alexandra, Ward en Adriaan op de 500m, maar ook voor Rino, Enzo en Warre op de 1500m (2). In het hoofdprogramma was het in de kwartfinales van de 500m al afgelopen voor Tineke, die wel nog een persoonlijke besttijd uit de rit haalde. Op dezelfde afstand raakte Stijn tot in de B-finale, die hij netjes op zijn naam schreef. Het hoogtepunt van het weekend was echter de eerste individuele wereldbekermedaille van Hanne op de 1500m (2). Ze schaatste bijna de volledige wedstrijd in medaillepositie, maar in de laatste ronden ging ze nog buitenom de Koreaanse en binnendoor bij de Canadese en greep ze goud!

In onderstaande tabel kan je de volledige resultaten raadplegen. Volgend weekend zal de vierde wereldbekerwedstrijd opnieuw in Almaty gehouden worden. Dan is de sprintafstand de dubbele afstand.

Dames

1000m

1500m (1)

500m

1500m (2)

Hanne Desmet

5

 

 

1

Alexandra Danneel

29

 

26

 

Tineke den Dulk

 

25

18

 

Heren

 

 

 

 

Stijn Desmet

 

2

6

 

Ward Pétré

 

6

26 

 

Adriaan Dewagtere

 

43

36 

 

Warre Van Damme

29

 

 

38

Rino Vanhooren

34

 

 

28

Enzo Proost

35

 

 

40

 

Foto: Rino Vanhooren Photography

 

AD