Goud voor Bart Swings op de massastart

06/12/2021
De voorlaatste olympische kwalificatiewedstrijd voor onze langebaanschaatsers vond afgelopen weekend, van 3 tot 5 december, plaats in de Utah Olympic Oval in Salt Lake City (VS), één van de snelste ijsbanen ter wereld omwille van de hoogte (1425m boven het zeeniveau) en dat was op de eerste dag al meteen te merken.
 
Sandrine Tas, die de trainingsdag ervoor nog door een Poolse schaatsster onderuit werd gemaaid,  opende het weekend met een nieuw nationaal record op de 500m. Met plaats zeventien in de B-divisie en een tijd van 38,79 deed ze het vier tienden van een seconde beter dan het vorig record dat op naam van Stien Vanhoutte stond. Zij was er afgelopen weekend niet bij. Tijdens de Europese wereldbekerwedstrijden was ze ziek en moest daarom voor deze wedstrijd passen. Ondertussen stelt ze zelf dat het beter gaat en vervoegt ze het team komend weekend in Calgary (Canada), waar ze tijdens de laatste World Cup nog een greep doet naar de olympische tickets. Ook Bart Swings toonde hoe goed hij met het snelle ijs overweg kon. Hij verbrak zijn eigen vier jaar oud record op de 5000m met drie seconden. Met zijn tijd van 6.08,76 kwam hij net te kort om op het podium te staan. De overwinning ging uiteraard naar de Zweed Nils van der Poel, die opnieuw een wereldrecord achter zijn naam mag schrijven. Zijn tijd van 6.01,56 was een fractie sneller dan het vorig record van de Canadees Ted-Jan Bloemen. Zilver was voor Patrick Roest, brons voor Davide Ghiotto uit Italië.
 
Op dag twee stond de tweede 500m en de 1000m op het programma voor de dames, samen met de massastart en de 1500m voor de heren. Sandrine bevestigde meteen haar snelle sprint door opnieuw wat van haar Belgisch record af te schaven. De tijd staat nu op 38,71 en daarmee werd ze negentiende in de B-divisie. Daarnaast schaatste ze ook op de 1000m een nieuw Belgisch record van 1.16,53 bij elkaar. Een verbetering met maar liefst twee seconden leverde haar een 25ste plaats in de B-divisie op. Eveneens in de B-divisie schaatste ook Mathias Vosté naar een mooie nieuwe persoonlijke besttijd van 1.43,24 op de 1500m, goed voor goud en een startplaats in de A-divisie volgende week. Bart schaatste wel al in de A-divisie op diezelfde afstand. Hij werd er tiende met een tijd van 1.42,93. Joey Mantia haalde voor het thuispubliek de overwinning binnen, de Chinees Zhongyan Ning werd tweede, Thomas Krol derde. Het hoogtepunt van deze tweede wedstrijddag was ongetwijfeld de gouden medaille van Bart op de massastart. In een ontsnapping was Bart te sterk voor de Deen Viktor Thorup en de Rus Ruslan Zakharov en gleed hij met voorsprong als eerste over de finishlijn.
 
Op de slotdag kon Sandrine in haar halve finale massastart onderweg twee punten sprokkelen en eindigde ze als achtste, waardoor ze gekwalificeerd was voor de finale later die dag. In de finale eindigde ze uiteindelijk als zeventiende. Daarna schaatste ze ook nog de 1500m in de B-divisie. Met een nieuwe persoonlijke besttijd van 1.58,55 werd ze 22ste. Mathias sloot het weekend af met een mooie achtste plaats op de 1000m in de B-divisie in een nieuw Belgisch record van 1.07,75. Hij doet daarmee vier honderdsten van zijn eigen record dat hij in Calgary vorig jaar neerzette. Onze Belgen reizen nu door naar de Olympic Oval in Calgary, Canada, waar de laatste olympische kwalificatiewedstrijd zal plaatsvinden aankomend weekend. Daar zal Stien het viertal vervolledigen.
 
Foto: Martin de Jong
 
AD