Goede seizoensstart voor Bart Swings

15/11/2020
Dat de eerste helft van dit schaatsseizoen in het water is gevallen, is ondertussen niet meer nieuw. Wedstrijden werden geannuleerd of uitgesteld, en (samen) trainen werd ook moeilijk. Ondertussen kregen veel topsporters een uitzondering op de regel en kunnen topteams zoals in Heerenveen toch samen trainen mits ze zich aan bepaalde maatregelen houden.
 
De afgelasting van wedstrijden is natuurlijk jammer, voor zowel de schaatsers als de supporters van onze Belgische toppers. Anderzijds kan dit seizoen dienen om een stap terug te nemen zodat de atleten zich kunnen focussen op hun eigen verbeterpunten, waardoor ze in de nabije toekomst een nóg grotere stap voorwaarts kunnen zetten en goed presteren op grote internationale wedstrijden.
 
Bart Swings (29, NLSV) is hiervan een uitstekend voorbeeld. Sinds dit seizoen maakt hij deel uit van Team IKO, onder leiding van de broers Erwin en Martin ten Hove. Een team waarmee hij nu dagelijks in Heerenveen op hoog niveau kan trainen samen met sparring partners zoals de Nederlander Jan Blokhuijsen. Deze nieuwe setting werpt duidelijk al z’n vruchten af, ondanks dat er geen grote wedstrijden zijn om zich te meten met de wereldwijde top. Op de oefensessie gisteren schaatste Bart op de 3000m onder meer een persoonlijk record met een tijd van 3.37,86. Daarmee komt hij ook dicht in de buurt van het baanrecord in Thialf, dat voorlopig nog op naam van Sven Kramer (3.37,39) staat. Eerder dit seizoen zette hij op trainingswedstrijden ook al toptijden neer op de 1500m (1.45,45) en op de 5000m (6.16,31). Coach Martin ten Hove blikt tevreden terug: “Wij zijn zeer tevreden met de samenwerking met Bart, en de progressie die hij maakt is geweldig. Hij behoort al jaren tot één van de fitste schaatsers in het circuit en je kan zien dat hij nu ook schaatstechnisch grote stappen maakt.” De tevreden coach kijkt – net als wij allemaal – uit naar welke prestaties Bart zal neerzetten op het Europees Kampioenschap dat later dit seizoen in Heerenveen zal plaatsvinden.
 
AD
 
Foto: Martin de Jong