Goede leerschool op WK Junioren

29/01/2019

Het WK Junioren in Montréal (Canada) vond plaats van 25 t.e.m. 27 januari 2019. Het was het eerste jaar dat er niet langer een algemene kampioen wordt aangeduid, maar enkel een afstandskampioen voor elk van de 3e afstanden: 1500m, 500m en 1000m. Doordoor werd er ook geen superfinale meer gereden. Elk land kreeg dit jaar nog 3 startpaatsen, vanaf volgend jaar worden dat er 2, behalve voor de landen met een top 16 klassering in die afstand in de voorgaande editie. Die landen mogen er dan alsnog 3 inzetten.

De 1500m startte goed met een kwalificatie van Warre Van Damme in de Heats. In een snelle rit ging hij er vervolgens uit in de kwartfinales. De eerstejaars Junior B staat zijn mannetje, maar mist nog de pure snelheid. Hij heeft nog enkele jaren om daar verder aan te werken. Adriaan Dewagtere had pech met zware lotingen en kon zich niet kwalificeren. Op zaterdag werden Warre en Adriaan respectievelijk 30e en 56e op de 1500m.

Op de 500m kwam Adriaan het dichtste bij kwalificatie, maar een slechte inhaalactie in de preliminaries zorgde voor snelheidsverlies en uiteindelijk nog een slechte finish waardoor hij nog een plaats verloor. In de rankingfinal kwam Adriaan ten val na licht contact op de schaats van de renner van de USA nadat hij werd ingehaald. Met een rondje 8.65 toonde Adriaan aan dat hij wel de snelheid in de benen heeft, alleen moet hij die snelheid nog zien om te zetten in mooie resultaten. Warre en Adriaan werden respectievelijk 49e en 55e op de 500m.

Op de 1000m werden zowel Adriaan als Warre 4e in hun preliminary. Hierdoor konden ze zich niet plaatsen voor de heats en reden ze ook op deze afstand ranking finals. In deze ranking final ging het even helemaal mis waardoor uiteindelijk elk van de 5 deelnemers op het ijs vielen en de rit werd stopgezet, wat voor een herstart zorgde. Aangezien ze al 7 van de 9 ronden hadden gereden, waren een aantal van hen al erg uitgeput. De herstart werd dan ook een tragere rit, waar de Belgen in 3e en 4e positie bleven zitten tot het einde. De Maleisiër die in de eerste run al na minder dan 2 ronden was gevallen zat nog het meest fris en won de rit. Warre en Adriaan finishten zo repectievelijke op plaats 53 en 54.

Warre heeft nog 3 jaar de kans om mee te doen aan een WK Junioren, Adriaan 2 jaar. Als ze dus hard blijven trainen en nog een tandje bijsteken vertrouwen we erop dat ze de komende edities een aantal extra ronden kunnen overleven.