Fran Vanhoutte en Warre Van Damme naar Olympische Jeugdwinterspelen 2020

18/12/2019
Van 9 tot 22 januari 2020 is Lausanne (Zwitserland) gaststad voor de Youth Olympic Games (YOG), maar ook de thuisstad van het Internationaal Olympisch Comité en het Olympisch Museum. De KBSF en het BOIC sturen langebaanschaatster Fran Vanhoutte (16, LBSG) en shorttracker Warre Van Damme (16, BSC) om er de Belgische kleuren te verdedigen.
 
Fran Vanhoutte - Schaatsfoto's
Fran bemachtigde de quotaplaats voor België door haar goede prestaties tijdens de Junior World Cups in Bjung (Noorwgen) en Enschede (Nederland) dit seizoen. Vooral haar nieuwe besttijd op de 1500 in Enschede deed haar stijgen in de wereldbekerranglijst. Zij zal tijdens de eerste week van de YOG al in actie komen. Van 12 tot 16 januari worden de langebaanwedstrijden op de openluchtbaan in St. Moritz verreden. Ze schaatst er de 500m, 1500m, de massastart en de mixed team sprint.
 
 
Ook de quotaplaats binnen het shorttrack werd gebaseerd op de prestaties van onze junioren Warre en Adriaan Dewagtere (18, STKG) tijdens het Wereldkampioenschap voor Junioren in Montréal (Canada). Maar aangezien er drie heren zijn die in aanmerking komen op vlak van 
Warre Van Damme - foto Bioracerlimiettijd en leeftijd, moest er op 1 december een time trial over vijf ronden gereden worden om te bepalen wie die ene quotaplaats mocht invullen. Uiteindelijk zette Warre de snelste tijd neer, voor Leander Schepers (17, YDS) en Enzo Proost (17, STKG). Hij zal tijdens de tweede week van de YOG – van 17 tot 22 januari – aan de start komen voor de wedstrijden over 500m, 1000m en de mixed gender relay. Voor Warre is de ijsbaan in Lausanne geen onbekend terrein, hij schaatste er in november de Star Class die bij wijze van testevenement werd georganiseerd. We wensen beide schaatsers veel succes toe!
 
Leuke anekdote – die niet bedoeld is om de renners druk op te leggen natuurlijk – over de YOG 2016 in Lillehammer (Noorwegen): shorttracker Stijn Desmet behaalde toen goud in de mixed gender relay samen met Quentin Fercoq uit Frankrijk, de Koreaanse Kim Ji-yoo en de Noorse Ane Farstad.