Ervaring opdoen op het WK Junioren in Innsbruck

31/01/2022

Afgelopen weekend vond het wereldkampioenschap langebaanschaatsen voor junioren plaats in Innsbruck. De Oostenrijkse openluchtbaan was vorig weekend al het strijdtoneel voor de derde wereldbekerwedstrijd voor junioren en neo-senioren. Onder leiding van Manon Spruit kwamen Fran Vanhoutte (LBSG), Robbe Beelen (NLSV), Gijs Luijten (NLSV) en Laurens Bergé (NLSV) aan de start om de Belgische kleuren te verdedigen.

De vrijdag, de eerste wedstrijddag, was meteen de drukste voor de meesten van de Belgische selectie. Fran schaatste de 500m, de 1500m en de halve finale van de massastart over zestien ronden. Op de sprintafstand werd ze 24ste. Ze schaatste de 500m in 42,028 seconden op een – niet te vergeten – openluchtpiste. Winnares Pien Smit uit Nederland kwam over de finish in 39,388 seconden. De 1500m ging Fran stukken beter af; ze werd vijftiende in een tijd van 2.12,643. De Nederlandse Jade Groenewoud schaatste die afstand in 2.07,177 en eindigde hiermee voor haar twee teamgenoten. Tot slot stond de halve finale van de massastart op het programma. Met haar tactische skeelerervaring schaatste Fran vlot mee met de kopgroep tot de finish en pakte onderweg twee punten, wat haar met een zevende plaats een plek in de finale garandeerde. Ook Robbe en Gijs namen deel aan de 1500m en de halve finales van de massastart. Zij schaatsten een tijd van respectievelijk 2.01,410 en 2.05,301 bijeen, waarmee ze 39ste en 51ste werden in een sterk deelnemersveld. De overwinning ging naar de Nederlander Tim Prins die in een tijd van 1.50,312 over de finish kwam. Onze Belgische heren bleven even later in de halve finales van de massastart steken. In de eerste halve finale eindigde Robbe op plaats elf (in 5.23,890), wat jammer genoeg niet voldoende was voor een plek in de finale op zondag. Ook Gijs kon zich in de snellere tweede halve finale niet van een finaleplaats verzekeren. Hij finishte als dertiende (in 5.17,180).

Op zaterdag stond enkel de 1000m voor Fran op het programma. Ze schaatste naar een 32ste plaats in 1.24,815. De overwinning was deze keer voor de Japanse Yukino Yoshida in 1.19,730, gevolgd door Alina Dauranova uit Kazachstan en Jade Groenewoud. Zondag was het dan weer de beurt aan onze heren. Samen met Laurens vormden Robbe en Gijs een trio die zowel aan de team pursuit over acht ronden, als de team sprint over drie ronden zou deelnemen. Op de ploegenachtervolging werden ze negende van de negen ploegen in een tijd van 4.24,104. De overwinning was voor Japan in 3.56,186, het zilver ging naar Nederland en het brons was voor Noorwegen. De team sprint ging onze Belgisch trio iets beter af. Ze werden tiende in 1.31,079 en konden Duitsland nog achter zich laten. Nederland en Finland werden gediskwalificeerd en Kazachstan kwam uiteindelijk niet opdagen. De winst was voor Rusland in 1.25,499, gevolgd door Spanje en Korea. Fran mocht het WK Junioren afsluiten met de finale van de massastart, waarin ze netjes negende werd met één punt dat ze in de eindsprint nog achter haar naam zette. Het goud was voor de Nederlandse Chloé Hoogendoorn, zilver voor teamgenote Evelien Vijn en brons voor de Koreaanse Chaewon Park. Voor de junioren zijn er deze winter geen grote internationale wedstrijden meer, dus mogen ze zich opmaken voor het Belgisch Kampioenschap in Tilburg van 19 tot 20 februari.

 

AD