Eerste WK-medaille voor Bart Swings

15/02/2021
Tijdens het Valentijnsweekend vond het WK Afstanden plaats, de afsluitende langebaanwedstrijd in de schaatsbubbel in Heerenveen. Enkel de beste 20 tot 24 schaatsers uit het wereldbekerklassement mogen aan de start verschijnen en net als op de World Cups, zijn de Aziatische landen zoals Japan, China en Korea de grote afwezigen.
 
Bart Swings mocht op donderdag 11 februari al meteen de spits afbijten. Hij won zijn rit over 5000m tegen de Italiaan Andrea Giovannini in een tijd van 6.19,616, goed voor een achtste plaats. De overwinning ging naar de Zweed Nils van der Poel, die een persoonlijke besttijd van 6.08,395 neerzette en daarmee de Nederlandse favoriet Patrick Roest overtroefde. Brons was voor de Rus Sergey Trofimov. Door het goud binnen te rijven, schreef van der Poel meteen ook geschiedenis voor Zweden. Op vrijdag had Bart een rustdag zodat hij zijn dertigste verjaardag kon vieren. Enkel de Belgische dames kwamen op 12 februari in actie op de 500m. Het bleken zwaardere omstandigheden te zijn dan tijdens de vorige wedstrijden, want niemand van de deelnemers kwam in de buurt van zijn of haar persoonlijke besttijd. Op de sprintafstand eindigden Stien Vanhoutte en Sandrine Tas vlak na elkaar op een achttiende en negentiende plaats, in respectievelijk een tijd van 39,242 en 39,570. De winnende tijd van 37,141 was voor de Russische Angelina Golikova, net voor de Nederlandse favoriete Femke Kok en haar landgenoot Olga Fatkulina.
 
Zaterdag stond de massastart en de 1000m op het programma. In de halve finales bij de dames nam Sandrine een afwachtende houding aan achterin het peloton. Ze schaatste netjes mee en kwam in de slotfase als negende over de streep. Enkel de eerste acht gaan echter door naar de finale, waar de Nederlandse Marijke Groenewoud verrassend naar de winst sprintte. De Canadese Ivanie Blondin en de Nederlandse Irene Schouten vervolledigen het podium. In totaal eindigt Tas als zeventiende op deze afstand. Bij de heren kon Bart in een vreemde halve finale onderweg zes punten bij elkaar sprokkelen en verzekerde hij zich zo van een zesde plaats, waarmee hij zich kwalificeert voor de finale enkele uren later. Intussen nam Stien het op tegen de Duitse Katja Franzen op de 1000m. Haar tijd van 1.19,308 was goed voor een 22ste plaats. De overwinning ging naar de Amerikaanse Brittany Bowe in een tijd van 1.14,128, gevolgd door de Nederlandse Jutta Leerdam en de Russische Elizaveta Golubeva. In de finale van de massastart bij de heren ging het er meteen hard aan toe. De Nieuw-Zeelander Peter Michael sprong in het begin van de wedstrijd al weg, waardoor het peloton, aangevoerd door de Nederlander Jorrit Bergsma, meteen op achtervolgen aangewezen was. Bart zat de hele wedstrijd mooi in de rug van Bergsma en trok in de slotfase zelf de eindsprint aan. Hij werd echter nog voorbijgegaan door de Amerikaan Joey Mantia en de Nederlander Arjan Stroetinga. Swings sluit deze voorlaatste wedstrijddag dus af met een mooie bronzen plak, zijn eerste medaille op een WK Afstanden.
 
Op de slotdag kwam Sandrine aan de start van de 1500m. Met haar tijd van 2.05,154 eindigde ze als 24ste. De overwinning ging verrassend naar de Noorse Ragne Wiklund. In de zware omstandigheden zette ze een persoonlijke besttijd van 1.54,613 neer, en dat was meteen voldoende voor historisch goud. De Amerikaanse Brittany Bowe en Russin Evgeniia Lalenkova konden daar niet meer over en moesten genoegen nemen met zilver en brons. Bij de heren nam Bart het in de laatste rit over 1500m op tegen de Nederlander Thomas Krol, die zaterdag op de 1000m gediskwalificeerd werd. Krol zette de winnende tijd van 1.43,752 neer, Bart klokte een tijd van 1.45,873, goed voor een zevende plaats. Het podium werd vervolledigd door landgenoten van Krol: Kjeld Nuis pakt zilver, Patrick Roest brons. Hiermee wordt het langebaanseizoen voor België netjes afgesloten. Op de wedstrijdkalender staat nu enkel nog het WK Shorttrack, dat van 5 tot 7 maart in Dordrecht zal plaatsvinden.
 
AD
 
Foto: Martin de Jong