Eerste Marathon Cup in Amsterdam en tweede plaats in Inzell

23/10/2022

Afgelopen weekend was een druk weekend voor de langebaanfanaten. In Thialf zette Bart Swings op vrijdag een sterke tijd neer op de 3000m tijdens een trainingswedstrijd voor topteams en schaatsers die binnenkort deelnemen aan het World Cup Kwalificatietoernooi. Met zijn tijd van 3.38,03 kwam hij aardig in de buurt van zijn persoonlijke besttijd van 3.38,98 en liet hij alle Nederlanders achter zich. Op dezelfde wedstrijd kwam Mathias Vosté op zaterdag in actie. Hij schaatste de 1000m in 1.10,58 en dat was goed voor een achtste plaats.

Diezelfde zaterdag verplaatste Swings zich naar Amsterdam, waar de eerste Marathon Cup van het seizoen plaatsvond. In de topdivisie van de heren kwam Bart in de kleuren van team IKO na 125 ronden als vierde over de streep. De overwinning ging naar Jeroen Janissen van team OKAY / KPMS, gevolgd door Bart Hoolwerf van Reggeborgh en Harm Visser uit Jumbo Visma. Ook Indra Médard van team Sprog stond in deze topdivisie aan de start, maar moest de wedstrijd na 76 ronden vroegtijdig beëindigen. Bij de beloften schaatste Daan van der Elst mee in het peloton, maar ook hij moest de wedstrijd eerder verlaten. Hij had 32 van de 100 ronden op zijn teller staan toen het noodlot toesloeg. Daan werd in zijn been geraakt door het mes van de schaatser voor hem en moest ter plaatse gehecht worden. Hij zal nu eerst moeten herstellen voor hij het ijs weer op kan. De overwinning was voor Gert Wierdma uit Royal A-Ware, gevolgd door Homme Jan de Groot van Bouwselect / Bouwpartners en de Fransman Germain Deschamps van Douma Staal. De tweede Marathon Cup staat al eind deze maand op de planning. Deze wordt in Enschede verreden op 29 oktober.

Tot slot werd er dit weekend ook een International Race in het Duitse plaatsje Inzell georganiseerd. Een populaire oefenwedstrijd waar Sandrine Tas op zondag in actie kwam. Ze reed op de 1500m naar een knappe tweede plaats in een tijd van 2.04,25. Enkel de Duitse Josephine Heimerl was sneller. Voor de massastart later op de dag gaf ze forfeit omwille van een opkomende verkoudheid.

Foto: IKO

AD