Eerste internationale shorttrackwedstrijd dit seizoen

22/10/2020
Morgen gaat de allereerste internationale wedstrijd voor shorttrackers van start. Thialf opent de deuren voor deelnemers uit Frankrijk, Polen, Israël, Letland, en natuurlijk ook België en Nederland. Normaal gezien is de International Invitation Cup een prestigieuze competitie waarbij de Nederlanders strijden voor een deelnameticket aan de eerste wereldbekerwedstrijden, maar dit valt weg omdat de World Cups ondertussen zijn afgelast.
 
Voor België werden zeven schaatsers geselecteerd die onder leiding van coach Steven Peeters en bondscoach Pieter Gysel het beste van zichzelf zullen geven. Bij de dames zijn dat Alexandra Danneel (25, BSC) en Hanne Desmet (23, IRTA), hoewel het nog onduidelijk is of Hanne wel degelijk aan de start zal verschijnen. Zij kampt al meer dan een maand met een rugblessure. Bij de heren zijn dat Gert-Jan Goeminne (25, IRTA), Rino Vanhooren (23, BSC), Ward Pétré (23, YDS), Stijn Desmet (22, IRTA) en Adriaan Dewagtere (19, STKG). Ook Stijn weet nog niet zeker of hij zal deelnemen omwille van een knieblessure.
 
Dat de Invitation Cup doorgaat, komt er – ondanks de vele maatregelen die genomen zijn om de gezondheid van de schaatsers te verzekeren – toch veel kritiek. De Nederlandse topper Sjinkie Knegt noemde het zelfs onverantwoord. Zelf neemt hij niet deel aan de wedstrijd. Hij werd, samen met enkele andere shorttrackers van het nationaal team, preventief in quarantaine geplaatst na een positief geval binnen het Nederlands team. Ook RTC Noord zal niet langer aan de start verschijnen omwille van een positieve coronatest binnen het team. De Belgische schaatsers die uit Hasselt vertrokken, legden voor het vertrek naar Heerenveen allemaal een negatieve coronatest af. Voor hen voelt het allemaal heel dubbel. De shorttrackers zijn blij dat er eindelijk weer een wedstrijd geschaatst kan worden en dat ze zich eens kunnen meten met andere Europese toppers, anderzijds zit de schrik op besmetting er wel in en brengt dat extra stress met zich mee.
 
De Invitation Cup is een oefenwedstrijd en hanteert dit jaar een rittensysteem dat ook in de wereldbekercompetitie gebruikt wordt. Op vrijdag worden de reeksen van de individuele afstanden (1500m, 500m, 1000m) verreden, maar op de twee volgende dagen worden echter geen herkansingen georganiseerd voor die afstanden. Op zaterdag starten ze met de halve finales van de mixed relay, daarna wordt de 1500m en de 500m afgewerkt, en de dag sluit af met de halve finales van de aflossingen dames (3000m) en heren (5000m). Op zondag staan de finales van de mixed relay op het programma, gevolgd door de 1000m en de finales van de aflossingen. In Thialf zelf is geen publiek toegelaten. Ook de schaatsers zelf mogen niet blijven kijken naar hun teamgenoten. Wie wil kan tegen een betaling van 5,50€ via de livestream meevolgen. We wensen onze schaatsers heel veel succes toe.
 
AD
 
Foto: Bioracer