Dutch Open Shorttrack 2022

11/10/2022

Na twee intensieve trainingsweken op het ijs in Heerenveen, inclusief een time trial voor de eerstkomende wereldbekerwedstrijd in Montréal, mochten de shorttrackers van het nationaal team onder leiding van de nieuwe bondscoach, Ingmar Van Riel, eindelijk los voor de eerste wedstrijd van het seizoen. Voor de Dutch Open Shorttrack 2022 gingen naast Nederland en België nog schaatsers van zes andere landen in op de uitnodiging. Ook Frankrijk, Groot-Brittannië, Hongarije, Luxemburg, Duitsland en Oekraïne waren van de partij.

De wedstrijd bootst zoveel mogelijk het wereldbekerformat na. Dat betekent dat op vrijdag de kwalificatierondes van alle afstanden geschaatst worden. Stijn Desmet plaatste zich vlot voor alle volgende rondes op de individuele afstanden en pakte brons op de 1500m en goud op de 1000m. Zus Hanne Desmet was ook in vorm voor de kwalificatieronden, maar werd in de reeksen van de 500m bestraft met een penalty voor een valse start – een nieuwe regel van de ISU die een nultolerantie heeft voor de kleinste bewegingen aan de startlijn. Haar winst op de 1500m op zaterdag maakte gelukkig veel goed. Jammer genoeg moest ze door rugklachten op zondag forfeit geven voor de resterende wedstrijden. Tineke den Dulk kon zich op twee afstanden kwalificeren: op de 1500m en de 500m. Alexandra Danneel slaagde daar – door een val op de 1000m in de laatste bocht - enkel in op de 500m. Maar door een systeemfout en het daardoor het ontbreken aan tijden, werden beide dames alsnog toegevoegd aan de kwartfinales voor de 1000m op zondag. Bij de heren kon Rino Vanhooren zich plaatsen voor de volgende rondes van de 1000m, net zoals Adriaan Dewagtere en Ward Pétré, zij voegden daar beiden ook nog de 500m bij. Warre Van Damme en Enzo Proost moesten zich tevreden stellen met de ranking finales op alle afstanden. In onderstaande tabel kan je alle resultaten terugvinden.

 

 

1500m

500m

1000m

Stijn Desmet (IDA)

3

10

1

Rino Vanhooren (BSC)

22

25

11

Adriaan Dewagtere (STKG)

35

18

9

Ward Pétré (YDS)

28

22

20

Warre Van Damme (STKG)

33

33

32

Enzo Proost (STKG)

38

37

36

 

 

 

 

Hanne Desmet (IDA)

1

22

24

Tineke den Dulk (IDA)

12

16

11

Alexandra Danneel (BSC)

19

14

15

 

De Dutch Open bood ook nog kansen aan om de aflossing te oefenen op hoog niveau én in verschillende opstellingen. In de halve finales van de 5000m bij de mannen waren onze heren – met Stijn, Ward, Rino en Adriaan – goed op weg naar een kwalificatie voor de A-finale, maar kwamen door het slechte ijs jammerlijk ten val met amper vijf ronden te gaan. Zowel op zaterdag als op zondag zouden ze dus de B-finale schaatsen, maar ook op zaterdag – met Stijn, Adriaan, Rino en Enzo – ging het in de laatste ronden mis met opnieuw een valpartij. Gelukkig ging het op zondag wel goed en wonnen Stijn, Ward, Adriaan en Warre de B-finale dankzij de sterke laatste ronde van Stijn. Zij eindigden voor het gemengd team met Rino, Enzo en de twee Britten Niall Tracy en Peter Riches.

Ook de dames konden nog eens een aflossing schaatsen, want de Duitse Anna Seidel voegde zich bij het Belgisch trio. Samen schaatsten ze zich gemakkelijk naar de A-finale die op zondag zou worden verreden, maar door het uitvallen van Hanne konden ze niet meer in actie komen. Het mixed relay team – met Hanne, Tineke, Ward en Stijn – kon zich vrijdag en zaterdag ook gemakkelijk plaatsen voor de A-finale op zondag. Het team met een andere opstelling – Alexandra, Tineke, Adriaan en Stijn – werd tweede achter Nederland. De Dutch Open was met andere woorden een goede oefening voor de eerste World Cup in Montréal van 28 tot 30 oktober.

AD