Drie shorttrackers strijden voor plek in de aflossingsploeg

08/01/2021
Zaterdag 9 januari wordt de ijsbaan van Sport Vlaanderen in Hasselt het strijdtoneel voor de time trials voor het Europees Kampioenschap dat over twee weken in het Poolse Gdansk wordt georganiseerd. Zowel bij de dames als bij de heren zijn er drie individuele startplaatsen. Deze worden respectievelijk ingevuld door Hanne Desmet (24, IRTA) en Alexandra Danneel (25, BSC), en Stijn Desmet (22, IRTA), Rino Vanhooren (24, BSC) en Gert-Jan Goeminne (25, IRTA). Daarnaast mag België ook een herenploeg (vier schaatsers en een reserve) afvaardigen voor de aflossingswedstrijd over vijf kilometer.
 
Aangezien Ward Pétré en Adriaan Dewagtere – die vorige jaren al deel uitmaakten van de aflossingsploeg – midden december zwaar ten val kwamen, zullen drie andere schaatsers zaterdag strijden voor de twee beschikbare plaatsen (één schaatser en één reserve) via een zogenaamde time trial. Op die manier wordt bepaald wie geselecteerd wordt voor een plek op het kampioenschap. De renners die aan bepaalde vereisten – zoals kwalificatietijden – voldoen, mogen hieraan deelnemen. Elk individueel schaatsen zij een bepaalde afstand tegen de tijd. De schaatser die de time trial wint, mag zeker zijn van zijn of haar plaats op het kampioenschap. De andere schaatsers worden al dan niet geselecteerd door het selectiecomité van de KBSF om de resterende beschikbare plaatsen in te vullen.
 
Warre Van Damme (17, BSC), Enzo Proost (18, STKG) en Robbe Volckaert (22, STKG) nemen het zaterdag tegen elkaar op in een aflossingssimulatie van zes keer één ronde in intervallen van telkens één minuut. De verschillende rondetijden worden achteraf bij elkaar opgeteld en wie de snelste tijd neerzette, wint de time trial. Bij een ex aequo kijkt het selectiecomité naar wie er de snelste ronde kan schaatsen, en hoe groot het verval is naar het einde van de wedstrijd toe. Tenslotte moeten de heren zeven tot acht keer anderhalve ronde schaatsen in een aflossingswedstrijd – als alles goed gaat tenminste. We wensen de drie deelnemers alvast veel succes toe.
 
AD
 
Foto: Rino Vanhooren