Derde wereldbekerwedstrijd voor junioren in Innsbruck

23/01/2022

Afgelopen weekend schaatste de juniorenploeg van Manon Spruit de derde wereldbekerwedstrijd voor junioren en neo-senioren in Innsbruck, Oostenrijk. Fran Vanhoutte, Laurens Bergé, Robbe Beelen, Gijs Luijten en Indra Médard waren aanwezig om de Belgische kleuren te verdedigen. Het Olympia Eisstadion is een niet-overdekte schaatsbaan, waardoor snelle tijden niet bepaald aan de orde waren – al zeker niet met de winterse omstandigheden waarin de rijders moesten schaatsen.

Op zaterdag stond enkel Fran aan de start van een individueel nummer. Zij schaatste de 1000m bij de junioren dames in 1.24,872, goed voor een veertiende plaats. De overwinning was voor de Nederlandse Pien Smit die in 1.19,513 over de finish kwam. Verder zou ook het Belgisch trio met Laurens, Gijs en Robbe aan de start van de team sprint verschijnen. Echter waren ze – door een last-minute wijziging in het tijdsschema – jammer genoeg niet op tijd om net als Amerika nog aan de start te verschijnen. Zo komen ze op de negende plaats terecht van het wereldbekerklassement.

Op zondagochtend gaven de junior heren het startschot van de tweede wedstrijddag met de halve finales van de massastart. In de eerste halve finale schaatste Robbe naar een knappe zesde plaats, met twee punten achter zijn naam, en verzekerde zich zo van een finaleplaats. Gijs eindigde in de tweede halve finale in de eindsprint als zevende en wist onderweg ook nog een puntje te sprokkelen, wat hem een uiteindelijke negende plaats opleverde. Jammer genoeg was dat net niet voldoende voor een plaats in de finale. Daarna was het de beurt aan Fran op de 500m. Ze kwam over de streep in een tijd van 41,840, goed voor een dertiende plaats. Fran kwam ook nog aan de bak voor de 1500m. Ze schaatste de afstand in 2.15,744, goed voor een twintigste plaats. Ook Indra, Gijs en Robbe schaatsten deze afstand. Indra werd bij de neo-senioren dertiende in een tijd van 2.01,975. Gijs en Robbe werden respectievelijk 27ste en 30ste in 2.01,914 en 2.03,872. Tot slot werd het weekend afgewerkt met de massastartfinales. Bij de junioren dames werd Fran net vierde in de eindsprint, maar kwam door een puntenverschil toch op plaats vijf terecht. Indra sprintte ook naar een vierde plaats. Hij kwam een halve seconde te kort om met een medaille aan de haal te gaan. Robbe – die in vergelijking met de anderen wel een halve finale had moeten rijden – werd uiteindelijk vijftiende in zijn finale. Volgend weekend vormt Innsbruck opnieuw het strijdtoneel voor de junioren, want dan wordt het wereldkampioenschap voor junioren afgewerkt.

 In onderstaande tabel kan je de eindstand van over de drie Junior World Cups heen raadplegen.

 

500m

1000m

1500m

3000m

massastart

Fran Vanhoutte

16

22

36

-

4

Gijs Luijten

67

64

61

45

39

Robbe Beelen

62

68

58

-

22

Laurens Bergé

72

72

68

-

47

Indra Médard

-

-

20

-

13

 

AD