Dag van het Talent

29/02/2020
Op zaterdag 9 mei 2020 zijn alle schaatstrainers welkom van 10u tot 15u30 op campus Blairon in Turnhout voor de Dag van het Talent! Daar ontdek je (nog) meer over de schaatssport en netwerken, en leer je alles over talentontwikkeling. Want België krioelt van onontdekte talenten die hunkeren naar succes, en daar kan jij als trainer een belangrijke rol in spelen. Wie weet word jij binnenkort de nieuwe Jelle Spruyt die je eigen Bart Swings naar Olympisch zilver coacht. De Dag van het Talent is een kennisdag die op maat van jou als schaatstrainer is gemaakt. De kostprijs voor deelname bedraagt €20,- voor de hele dag, inclusief lunch. Maar de KBSF draagt graag bij aan jullie deelname en de prijs voor jullie – als trainers binnen de KBSF – komt de prijs uit op €15,-.
 
De Dag van het Talent wordt georganiseerd door CrossSkate, drie studentes van de Thomas More Hogeschool in Turnhout. Suzanne Verhoeven en Lise van Wunsel zijn beide crossers op het hoogste niveau van België. Manon Spruit is een gediplomeerd ST-4 trainster en coach bij Schaatsacademie NoordWest in Nederland. Dit jaar loopt ze stage bij de KBSF, waarbij ze zich bezighoudt met het verbeteren van talentontwikkeling in het Belgische schaatsen. Samen hebben de dames één gemeenschappelijk probleem geconstateerd in beide sporten: de begeleiding van talent moet verbeterd worden om meerdere talenten de absolute wereldtop te doen behalen. Met de coachervaring van Manon en de topsportervaringen van Suzanne en Lise, hebben de dames hun krachten gebundeld in de organisatie van de Dag van het Talent.
 
Wat is er zoal te doen tijdens de Dag van het Talent van 9 mei?
 
Plenaire opening
 
 
Met bobsleester en voormalig speerwerpster Elfje Willemse. Zij neemt ons mee in haar verhaal over haar ontwikkeling als jong talent richting de top. Wat heeft zij ervaren in haar begeleiding als jonge sportster naar topsportster?
 
Workshop 1: basis voor droogtraining, ofwel schaatsen op het droge
 
De workshop wordt verzorgd door Peter van der Rol-Brouwer. Peter is een Nederlandse schaatscoach die al vele talenten begeleid heeft naar de top. Momenteel is Peter de hoofdcoach van de baanselectie Haarlem, wat een onderdeel is van Schaatsacademie NoordWest, en hij is de collega-coach van Manon.
 
De basis voor een goede winter wordt gelegd in de zomer. Maar hoe doen we dit? Hoe voeren we imitatiebewegingen uit? Hoe trainen we van breed naar specifiek en welke variaties kunnen we toepassen in onze vormen van droogtraining?
 
Workshop 2: mentale begeleiding rond een prestatiemoment
 
Deze workshop wordt verzorgd door coaching docent van de hogeschool Thomas More.
 
Er staan wanneer je er moet staan. Het vraagt nogal wat van een atleet. Hoe zorg jij als trainer ervoor dat je jouw sporter niet alleen fysiek, maar ook mentaal klaarstoomt voor wanneer het nodig is. Wat zeg je wel, en wat zeg je vooral niet? We werken met echte situaties uit de eigen trainingspraktijk, zodat je er meteen mee aan de slag kunt tijdens de trainingen.
 
Workshop 3: rondje 2022 - KBSF
 
De invulling van deze workshop zal later bekend gemaakt worden. De KBSF neemt je mee in de ontwikkelingen van het afgelopen jaar en de toekomstige plannen.
 
Indien veel schaatstrainers zich aanmelden, zal er een extra workshop over periodisering worden aangeboden. Dit kan echter alleen doorgaan als voldoende trainers zich inschrijven. Wacht dus niet langer en schrijf je meteen in voor de Dag van het Talent, want de schaatsers hebben jou nodig om aan hun talent te werken!
 
Klik hier om je in te schrijven
 
Heb je een Nederlandse KNSB trainerslicentie? Bij deelname aan de Dag van het Talent ontvang jij als trainer vijf bijscholingspunten voor je trainerslicentie!
 
Zit je nog met vragen over de Dag van het Talent? Volg de organisatie op Facebook via @CrossSkateOfficial of stuur een mail naar manon.spruit@kbsf.be.