Brons voor Bart op eerste wereldbeker

25/01/2021
Afgelopen weekend stond de tweede grote competitie van de schaatsbubbel in Heerenveen op het programma. Op de eerste wereldbeker van het seizoen ontbreken door corona voornamelijk deelnemers uit Azië. Namens België kwamen Bart Swings (29, NLSV), Sandrine Tas (25, LBSG) en Stien Vanhoutte (24, LBSG) aan de start. Mathias Vosté liep tijdens een training naar aanleiding van de eerste wereldbeker een liesblessure op en moet daarom jammer genoeg vroegtijdig zijn seizoen beëindigen.
 
Op vrijdag kwamen onze Belgische langebaanschaatsers in actie tijdens de halve finales van de massastart. De eerste acht plaatsen zich rechtstreeks voor de finales op zaterdagavond. De wedstrijd over zestien ronden ligt Bart en Sandrine wel. Zij kwalificeerden zich respectievelijk als zesde en achtste voor de finale.
 
Zaterdag was het vooral voor Sandrine een drukke dag. Zij schaatste de 1500m in de B-divisie, waarin ze als zevende eindigde met een nieuw persoonlijke besttijd van 2.02,79). Bart schaatste dezelfde afstand in de A-divisie en bezette er de elfde plaats met een tijd van 1.46,17. Winst was voor de Nederlander Thomas Krol met een tijd van 1.43,24. Daarnaast kwam Sandrine aan de start van de 500m in de A-divisie waarin ze – na een misser in de bocht – een tijd van 40,80 neerzette, goed voor een 28ste plaats. Stien klokte op dezelfde afstand een tijd van 39,77 en eindigde daarmee als 25ste. De overwinning ging naar de Nederlandse favoriete Femke Kok, die naar een tijd van 37,08 sprintte. Tot slot kwam de Zandvoordse nog in actie in de finale van de massastart, waarin ze veertiende eindigde. De Nederlandse Irene Schouten pakte het goud. Op de wereldbekerranglijst komt Sandrine op de vijftiende plaats terecht, Stien staat voorlopig 21ste. Deze tweede wedstrijddag werd afgesloten met een bronzen medaille voor Bart op de massastart. Hij trok al vroeg de eindsprint aan, maar de laatste bocht was er teveel aan. De Nederlander Arjan Stroetinga en de Zwitser Livio Wenger gingen hem nog voorbij.
 
Op de slotdag van deze eerste wereldbekerwedstrijd mocht Stien de spits afbijten. Zij schaatste de 1000m in de B-divisie en klokte een tijd van 1.19,17, goed voor een tiende plaats. Sandrine kwam op de 3000m in actie in de B-divisie en eindigde er als veertiende met een tijd van 4.19,86. Beide dames mochten nog eens hun schaatsen aanbinden voor de 500m in de A-divisie. Daar sprintte Stien naar een tijd van 39,52 en werd daarmee 21ste. Sandrine dook nu ook onder de grens van 40 seconden en met een nieuw persoonlijk record van 39,99 volgde ze op een 23ste plaats. De overwinning ging opnieuw naar Kok die deze keer 37,27 klokte. Tot slot kwam Bart aan de start van de 5000m in de A-divisie. Daar schaatste hij naar een zesde plaats in een tijd van 6.17,89. De overwinning én het baanrecord van Thialf ging naar de Nederlander Patrick Roest. Voor de schaatsers volgt nu een rustdag om zich daarna weer op te laden voor de tweede wereldbekerwedstrijd in de bubbel, waar belangrijke punten te verdienen zijn om zich te plaatsen voor het WK over twee weken.
 
AD
 
Foto: Martin de Jong