Belgische schaatsers in Heerenveen-bubbel

12/01/2021
De langebaanschaatsers, die zullen deelnemen aan het Europees Kampioenschap komend weekend, hebben zich sinds gisteren geïnstalleerd in hun hotelkamer in Heerenveen. Voor wie het EK, de twee wereldbekerwedstrijden én het WK schaatst, wordt dit hun nieuwe thuis voor de komende vijf weken. Dat is ook het geval voor Stien Vanhoutte (24, LBSG), Sandrine Tas (25, LBSG), Mathias Vosté (26, BSC) en Bart Swings (29, NLSV).
 
De vier internationale toernooien worden vlak na elkaar gehouden op dezelfde locatie om de kans op besmetting door te reizen zo klein mogelijk te houden. Bij deze bubbel horen ook strikte regels: zo mogen de atleten zich niet buiten de bubbel (hotelkamer – schaatsbaan) begeven. En wie de bubbel verlaat tussen twee wedstrijden, mag er niet meer terug in. De meesten hebben ook een kamer voor zichzelf. Stien en Sandrine die – net als Bart en Mathias – al langer in Heerenveen verblijven, delen een kamer. Zij staan dan ook dagelijks samen op het ijs met Thialf Academy. Stien en Mathias komen in actie op het EK Sprint, Bart schaatst het EK Allround en Sandrine is voor dezelfde wedstrijd de eerste reserve. De vier Belgische deelnemers komen ook aan de start op de wereldbekerwedstrijden, waar ze zich kunnen kwalificeren voor het afsluitende WK.
 
Bij aankomst in hun hotel werden de schaatsers verrast met een foto van het thuisfront op hun kamer, daarnaast brachten ze ook hun eigen spullen mee om de hotelkamer wat huiselijker te maken en om zichzelf bezig te houden. Zo rekent Sandrine vooral op haar Netflix-abonnement en gezelschapsspelletjes om zich bezig te houden, terwijl Stien niet zonder haar koffiezetapparaat en tekenpotloden kan. In ieder geval gaven de sporters aan blij te zijn met het feit dat ze opnieuw wedstrijden mogen schaatsen. Dan valt de isolatie al bij al toch mee.
 
AD
 
Foto: Sandrine Tas