Belgisch succes op EK Shorttrack

16/01/2019

Het Belgische shorttrackteam heeft enkele knappe prestaties neergezet op de Europese kampioenschappen in Dordrecht. Zowel Hanne en Stijn Desmet slaagden erin zich individueel te kwalificeren op alle afstanden en ook de aflossingsploeg bij de heren kende een onverwacht succes. De inspanning van de drie schaatsers (Stijn, Hanne en Ward) die sinds dit seizoen kunnen trainen met de Nederlandse ploeg in Heerenveen werpt zijn vruchten af.

De Europees kampioenschappen shorttrack vonden dit jaar plaats in Dordrecht van 11 tot 13 januari 2019. Op vrijdag worden sinds enkele jaren de voorrondes gereden van de individuele afstanden (1500m, 500m en 1000m) en de relays. Zoals gezegd was het daarbij uitkijken naar knappe prestaties van Hanne en Stijn Desmet die zich plaatsten voor het hoofdprogramma. Ook Ward Pétré kwam goed voor de dag, maar liet een klein steekje vallen op de 1500m. Alexandra Danneel kon zich helaas niet plaatsen voor het hoofdprogramma.

De Belgische aflossingsploeg bij de mannen die werd aangevuld door Adriaan Dewagtere en Rino Vanhooren (reserve David Danneel) presteerde goed door zich te kwalificeren voor de halve finale. De Belgische ploeg hield het hoofd koel en focuste zich op het verslaan van Oekraïne. Dat lukte en ze deden dat bovendien in een tijd die snel genoeg was om zich nog net bij die top 8 te voegen.

Stijn Desmet heats 1000m
 
1500m

Op de 1500m behaalde Hanne Desmet vlot de A-finale 1500m door haar halve finale overtuigend te winnen. In de A-finale reed Desmet te lang achteraan en kon ze helaas net geen beslag leggen op een podiumplaats. Onze sterkste Belgische dame werd dus 4e, nog steeds een knappe prestatie is. Stijn Desmet moest zich tevreden stellen met de B-finale waar hij derde werd in de, goed voor een 10e plaats op deze afstand.

500m

Op de 500m liet Hanne Desmet zich opzij zetten in de laatste ronde van de kwartfinale. Ze werd uiteindelijk 13e op deze afstand, maar wel in een knap nieuw Belgisch record 43.796. Stijn Desmet en Ward Pétré werden beide 3e in de kwartfinale 500m. Desmet deed dat in een net snellere tijd, waardoor hij zich bij de top 10 voegde. Pétré werd uitgeschakeld en werd zo 12e op de 500m. Stijn Desmet plaatste zich vervolgens nog voor de B-finale en daarin won hij. Goed voor een knappe 5e plaats.

1000m

In de kwartfinales van de 1000m verging het de Belgen minder goed. Geen van hen kon zich plaatsen voor een plekje in de halve finale. Hanne Desmet finishte wel als 3e in een tijd die snel genoeg was om zich te plaatsen, maar de jury gaf haar een penalty en daarmee was de 1000m ook voor haar afgelopen. Ze moest zich dus tevreden stellen met de 19e plaats op deze afstand. Bij de heren werden Pétré en Desmet beide 4e in hun kwartfinale, goed voor een respectievelijke 13e en 15e plaats. Door de uitschakeling, hadden broer en zus Desmet niet meer in handen of ze al dan niet in aanmerking kwamen voor de superfinales. Het lot oordeelde echter dat de juiste schaatsers de nodige punten pakten waardoor ze beide konden aantreden.

3000m superfinale

Hanne Desmet reed een zeer sterke superfinale. Ze was de enige die naar het einde toe nog zoveel energie over had, dat ze als tweede over de finish kwam, net na Europees Kampioen Suzanne Schulting en in een nieuw Belgisch record 5:07.438. Door deze prestatie sprong Desmet van de 8e naar de 5e plaats in het algemeen klassement. Stijn Desmet had de pech dat de twee schaatsers met gelijke punten er in de laatste 1000m vandoor gingen en hij hen dus niet kon inhalen. Met een 7e plaats in de superfinale, kwam hij terecht op de 10e plaats in het algemeen klassement. Ward Pétré neemt de 16e positie in.

Hanne Desmet 2e in Superfinale 3000m

Relay 5000m

De aflossing kende een onverwacht succes na de plaatsing bij de top 8, werd België in de halve finales doorverwezen naar de B-finale. Door een gele kaart voor Turkije kwamen in die B-finale nog slechts 3 ploegen aan de start. Italië, Letland en België. Italië bleek een maat te sterk, maar onze Belgen konden de Letten goed bijhouden. Op het einde slaagden we er net zoals bij Oekraïne in de heats in om van hen weg te rijden en beslag te leggen op de 2e plaats in de B-finale, ofwel de 6e plaats in volledige ranking.

Opwarming Belgisch relay team