Belgisch record voor van Elst, Europees brons voor Bart

09/01/2023

Onze langebaanschaatsers mochten in het nieuwe jaar er meteen invliegen, want van 6 tot 8 januari werden de Europese Kampioenschappen Sprint en Allround georganiseerd in het Noorse Hamar. Het EK Sprint werd geschaatst door Isabelle van Elst bij de dames, en Mathias Vosté bij de heren. Het Allroundgedeelte was dan weer weggelegd voor Sandrine Tas en Bart Swings. Het EK doet in getallen wel teleurstellen. Enkel bij de mannelijke sprinters werd het maximum aantal van twintig deelnemers bereikt. De andere categorieën moesten het stellen met een magere veertien tot vijftien deelnemende schaatsers.

Op de eerste dag kwamen enkel de sprinters aan de start. Isabelle opende sterk met een negende plaats op de eerste 500m en een achtste plaats op de eerste 1000m. Voor Mathias startte het toernooi in mineur. Na een tweede valse start op de 500m werd hij gediskwalificeerd en kan hij voor de rest van het toernooi geen punten meer verzamelen om in het eindklassement te stijgen. Op de 1000m werd hij desondanks wel knap zesde.

Zaterdag concludeerde Isabelle het sprinttoernooi met een tiende en zevende plaats op respectievelijk de 500m (2) en de 1000m (2). In het eindklassement bezet ze de achtste plaats met een puntentotaal van 156,475. Daarmee doet ze beter dan het Belgisch record van Stien Vanhoutte. Mathias kwam nog in actie op de tweede 500m en zette er de dertiende tijd neer. Op de tweede 1000m verscheen hij niet meer aan de start. De DQ van de dag ervoor zette hem jammer genoeg toch al vast op de twintigste en laatste plaats. De allrounders mochten zaterdag ook van start. Zij openden met de 500m en de 3000m voor de vrouwen, 5000m voor de mannen. Sandrine startte met een erg knappe vijfde plaats op het sprintnummer, maar meldde zich daarna ziek af voor het verdere verloop van het EK. Ze werd vijftiende ofwel laatste gezet. Bart schaatste daarentegen erg consequent naar een vierde plaats op de 500m en een vijfde plaats op de 5000m. Goed voor een derde plaats in de tussenstand.

Op de laatste wedstrijddag zagen we enkel nog Bart aan de start verschijnen. Opnieuw zette hij respectievelijk de vierde en vijfde tijd neer op de 1500m en de 10 kilometer. Met 150,567 punten blijft hij voor de Italiaan Davide Ghiotto in de eindstand en pakt hij Europees brons. Het goud was voor de Nederlander Patrick Roest, het zilver ging naar de Noor Sander Eitrem.

Foto: ISU

AD