Belgen boeken succes in Nagano

15/12/2019
De tweede manche van de Aziatische wereldbekers werd dit weekend afgesloten in Nagano, Japan. In de M-Wave Arena namen onze Belgische schaatsers het voor een laatste keer op tegen wereldtoppers van formaat, vooraleer ze naar het Europees Kampioenschap trekken dat dit seizoen van 10 tot 12 januari in de schaatstempel van Heerenveen plaatsvindt.
 
Op vrijdag was het een drukke dag voor onze Belgische delegatie. Stien Vanhoutte (23, LBSG) mocht naar goede gewoonte de spits afbijten. Zij sprintte in de 500m naar een tijd van 39,744, dat goed was voor een achttiende plaats in de B-divisie. Ook Mathias Vosté (25, BSC) bleef net wat boven zijn eigen Belgisch record op die 500m. Hij klokte af in een tijd van 35,666, wat hem een twaalfde plaats in de B-groep opleverde. Na deze sprintnummers werden de halve finales van de massastart verreden. In de eerste halve finale kwam Bart Swings (28, NLSV) aan de start en met een vierde plaats verzekerde hij zijn startplek in de finale later op die dag. Tim Sibiet (27, LBSG) verscheen in de tweede halve finale, maar kon zich met een dertiende plaats niet kwalificeren voor de finale. In de algemene wereldbekerrangschikking staat hij nu op de 29ste plaats. In de finale had de Canadees Jordan Belchos zichzelf een ruime voorsprong gegeven in de laatste twee ronden en was hij niet meer te pakken. Bart trok de sprint aan voor het peloton en wist nog nipt zijn derde plaats te behouden. Het zilver was uiteindelijk voor de Amerikaan Joey Mantia. Ook Anke Vos (27, LBSG) mocht deze keer de finale van de massastart schaatsen. Door een gebrek aan deelneemsters, werden de halve finales voor de vrouwen geschrapt en samengevoegd in de finale. Daar kwam ze als negentiende over de finishlijn, wat haar een mooie 24ste plaats in de wereldbekerranglijst opleverde – de eerste 24 schaatsers mogen starten op de massastart tijdens het Wereldkampioenschap Afstanden (13 tot 16 februari 2020 in Salt Lake City, VS).
 
Op zaterdag kwam enkel Stien aan de start. Zij schaatste de 1000m in de B-divisie en werd daar dertiende met een tijd van 1.19,500. Zondag startte ze uiteindelijk niet op de tweede 500m waarvoor ze was ingeschreven. Zich sparen voor de ploegenachtervolging was de boodschap, want die zou later deze dag plaatsvinden. Eerst was het nog de beurt aan Mathias Vosté die de 1000m in de A-groep schaatste. Hij noteerde een tijd van 1.10,621, waarmee hij als zestiende eindigde. De overwinning ging naar de Rus Pavel Kulizhnikov, die meteen ook een nieuw baanrecord van 1.08,454 neerzette. Dan mochten de Belgische dames van de teampursuit met Stien, Anke en Sandrine Tas (24, LBSG), eindelijk aan hun langverwachte debuut beginnen. De loting zette hen samen met Olympisch kampioen Japan, daarom is het niet vreemd – maar wel ongebruikelijk – dat ze door de thuisploeg werden ingehaald. Japan ging dan ook met de overwinning lopen in een tijd van 2.56,371. België werd achtste met een tijd van 3.18,171 en stelde zo ook hun EK-ticket veilig. De beste zes Europese ploegen mogen namelijk op het Europees Kampioenschap in Heerenveen starten, en aangezien er slechts vier kwamen opdagen in Nagano, was finishen zonder fouten eigenlijk al voldoende. Opdracht volbracht! Bart Swings sloot het weekend af met een negende plaats in de 5000m in een tijd van 6.23,945. Winst was voor de Rus Danila Semerikov in een tijd van 6.18,605. De volgende grote afspraak is het Europees Kampioenschap in Heerenveen van 10 tot 12 januari, waar we dus onder andere onze Belgische damesploeg zullen terugzien op het onderdeel teampursuit.