Bart Swings Europees Kampioen

13/01/2020
Afgelopen weekend vond het Europees Kampioenschap Afstanden plaats in Thialf, de schaatstempel in Heerenveen. België was er present met de grootste delegatie langebaanschaatsers ooit, wat op zich al een prachtprestatie is. Maar daar houdt het niet bij op, want er werden nog maar liefst drie Belgische records aan flarden gereden en Bart Swings (28, NLSV) sloot het weekend af met een overwinning op de massastart.
 
Het weekend opende met de 1500m waarop Bart en Mathias Vosté (25, BSC) vlak na elkaar én binnen de top tien eindigden. Ze werden achtsten en negende in de respectievelijke tijden van 1.46,76 en 1.47,03. Winst was voor de Nederlander Thomas Krol die op zijn thuisbasis een tijd van 1.43,67 schaatste. Op zaterdag mocht Stien Vanhoutte (23, LBSG) de spits afbijten met de 500m. Daar dook ze – zoals ze had gehoopt – onder haar eigen persoonlijk record en zette dus een nieuw Belgisch record neer van 39,52, goed voor een veertiende plaats. De overwinning ging naar de Russische Olga Fatkulina met een tijd van 37,40. Ook Mathias vond het nog eens tijd om zijn eigen Belgisch record aan te scherpen op de 500m, die dateerde nog van 2017 in Salt Lake City – waarvan gezegd wordt dat het de snelste ijsbaan ter wereld is. Zijn nieuwe tijd van 35,18 was goed voor een mooie tiende plaats. Hij bleef op acht tienden van de Russische winnaar en wereldrecordhouder Pavel Kulizhnikov, die naar een tijd van 34,38 sprintte. Bart sloot de tweede dag af met een tiende plaats op de 5000m, in een tijd van 6.22,32. De Nederlander Patrick Roest was goed voor goud én een nieuw baanrecord van 6.08,92.
 
Op de laatste dag van het EK schaatsten de dames van de ploegenachtervolging (Stien, Sandrine en Anke) hun tweede wedstrijd ooit. Met hun minimale ervaring – in vergelijking met de andere deelnemende landen – werden ze zoals verwacht vijfde, maar met hun nieuw nationaal record van 3.17,99 waren de dames niet tevreden. Sandrine Tas (24, LBSG) en Anke Vos (27, LBSG) gaven aan dat ze hadden gehoopt op meer progressie in vergelijking met de wereldbeker in Japan, aangezien het gevoel op de trainingen goed zat. Even later stond Stien opnieuw aan de start voor de 1000m. Met de vermoeidheid in de benen van de team pursuit moest ze genoegen nemen met een zeventiende plaats en een tijd van 1.19,43. Winst was voor de Nederlandse Jutta Leerdam die finishte in een tijd van 1.13,67. Op dezelfde afstand tekende Mathias opnieuw een tiende plaats op. Zijn eindtijd van 1.09,51 was 2,41 seconden trager dan de Rus Pavel Kulizhnikov, die de overwinning in de wacht sleepte in een nieuw baanrecord van 1.07,09. Op de massastart bij de vrouwen moest Sandrine na zeven ronden het ijs al verlaten en eindigde dus op een achttiende plaats, Anke schaatste de wedstrijd wel uit en kwam als vijftiende over de finishlijn. De Nederlandse Irene Schouten sprintte voor eigen publiek naar de overwinning. Bart sloot het weekend in schoonheid af met zijn allereerste gouden medaille op een toernooi van formaat. Op de massastart over zestien ronden schaatste hij rustig mee vooraan in het peloton, zonder zich al te veel te bemoeien. In de laatste ronde knalde hij naar voren en in de eindsprint was hij sneller dan de Nederlander Arjan Stroetinga en de Rus Danila Semerikov. Wat een succesvol weekend! Op naar een welverdiende rust, om daarna weer volop in de voorbereidingen te vliegen voor de vijfde wereldbeker in Calgary (Canada) van 7 tot 8 februari en het Wereldkampioenschap Afstanden in Salt Lake City (VS) van 13 tot 16 februari.