58ste ISU Congres in Phuket

12/06/2022

Van 6 tot 10 juni werd in Phuket, Thailand, het 58ste ISU Congres georganiseerd. Namens de KBSF was voorzitter Corné Lepoeter aanwezig. Namens de KBKF, de nationale kunstschaatsbond, waren Annemie de Preter en Ludo Daemen ter plaatse. Op het congres werd een totaal van 247 voorstellen besproken en al dan niet goedgekeurd aan de hand van een stemming. Daarnaast werden er ook verkiezingen gehouden voor het voorzitterschap en andere posities binnen de Raad van de ISU. Hieronder kan je enkele belangrijke punten per discipline terugvinden. De volledige lijst met voorstellen kan je op de website van de ISU terugvinden.

 

Eén van de belangrijkste veranderingen die vanaf komende seizoenen zal worden doorgevoerd binnen élke discipline van de ISU, is het (geleidelijk) opkrikken van de minimumleeftijd tot 17 jaar voor seniorencompetities. Met dezelfde visie wordt ook de minimumleeftijd voor deelname aan het WK Junioren – zowel langebaan als shorttrack – veranderd van 14 naar 15 jaar.

 

Langebaanschaatsen:

Van de bijna 250 voorstellen werden er maar acht voorstellen ingediend die langebaanspecifiek waren. Binnen deze sporttak verwachten we dan ook geen grote veranderingen de komende seizoenen. Eén van de belangrijkste voorstellen die werd besproken, gaat over het aantal quotaplaatsen op kampioenschappen en hoe die bepaald zouden worden. Verder werd ook een voorstel ingediend om de regeling van de ritten en startvolgorde gelijk te trekken voor alle kampioenschappen.

Shorttrack:

Eén van de belangrijkste voorstellen voor de shorttrackdiscipline was de toevoeging van de mixed team relay op ISU kampioenschappen en WK Junioren. Het event is al enkele jaren succesvol op wereldbekerwedstrijden en werd dit jaar ook voor het eerst op de Olympische Winterspelen georganiseerd. Deze toevoeging zou er ook voor zorgen dat het aantal deelnemers per ISU-lid herbekeken wordt. Daarnaast stelde men ook voor om de 3000m superfinale te schrappen uit het programma van de ISU kampioenschappen, wat dus ook betekent dat er geen allround-kampioen meer gekroond zou worden – al zou dit eventueel opgelost kunnen worden met een allround-kampioen over de zes World Cups heen. Verder was één van de voorstellen ook om geen valse starts meer toe te laten. Na de eerste valse start zou de schaatser in kwestie meteen een valse start krijgen en wordt hij/zij van het ijs gestuurd.

Kunstschaatsen en ijsdans: 

Binnen de kunstschaatsdiscipline werd de formalisering van het principe van de omgekeerde startvolgorde – die in de pandemie succesvol werd toegepast – besproken. Verder stelde men voor om het jurypanel voortaan uit twee subpanels te laten bestaan, waarbij de ene zou focussen op de GOE’s en de andere op de Skating Skills en andere componenten. Ook werd een voorstel ingediend om de componentfactoren aan te passen om de “Program Component” score en de “Total Element” score uit te balanceren. Vervolgens werd er besproken om aan het WK Kunstschaatsen een kwalificatieronde toe te voegen vanaf seizoen 2024/2025.  

Synchroonschaatsen

Bij het synchro-onderdeel werd er voornamelijk gefocust op het eventueel harmoniseren van de huidige (technische) regels met de regels van andere kunstschaatsdisciplines. Ook werd voorgesteld om de “Illegal” en “Non-Permitted” terminologie te combineren, en voortaan naar te verwijzen als “Illegal”. Verder werden ook enkele voorstellen gedaan om creativiteit en originaliteit te stimuleren en meer vrijheid te bieden binnen choreografische keuzes.

Het Congres werd afgesloten met verkiezingen voor zowel het voorzitterschap, als voor andere posities binnen het ISU Council. De Nederlander Jan Dijkeman sluit na zes jaren dit hoofdstuk af en maakt plaats voor de twaalfde ISU voorzitter, de Koreaan Jae Youl Kim, die zijn mandaat van vier jaar opneemt. Om hem in dit nieuw avontuur bij te staan, werden twee nieuwe ondervoorzitters verkozen: de Noor Tron Espeli werd voor de snelschaatstak herverkozen, en de Canadees Benoit Lavoie haalde voor de kunstschaatstak de meeste stemmen binnen. Binnen beide sporttakken werden ook vijf raadsleden (her)verkozen. Nieuw binnen de ISU Raad is de “Representative of the Athletes’ Commission”. De voorzitter van de atletencommissie, de Canadees Eric Radford, neemt deze nieuwe rol op zich. Verder blijft ook Wim De Deyne actief in het technisch comité van het shorttrack. Rita Zonnekeyn – van de KBKF – had zich ook kandidaat gesteld om lid te worden van het ISU Council, maar redde het op twee stemmen na net niet, jammer genoeg.

AD