2020 start met brons voor Bart en andere nieuwjaarsvoorbereidingen

06/01/2020
De feestdagen zijn voorbij en voor de meesten is het opnieuw tijd om er weer in te vliegen, maar de Belgische schaatsers hebben tijdens die feestdagen nooit stilgezeten. Hoewel je tegenwoordig tijdens de kerstvakantie niet ver moet zoeken om een ijsbaan terug te vinden, waren onze shorttrackers en langebaanschaatsers tijdens die twee weken vaak in het buitenland terug te vinden.
 
Zaterdag 21 december vond de achtste KPN Marathon Cup in Breda plaats. Tijdens de wedstrijd over tachtig ronden bij de dames schaatste Sandrine Tas (24, LBSG), lid van de ploeg Royal A-ware, buitenom gemakkelijk mee, maar werd tijdens de tempoversnelling meegenomen in een val met tien andere schaatsters. Sandrine en twee anderen slaagden er nog in het gat dicht te rijden, zo werd ze uiteindelijk 36ste. In de B-groep bij de heren (beloften) stonden Jason Suttels (18, NLSV) en Tim Sibiet (27, LBSG) aan de start. Zij werkten de wedstrijd over honderd ronden af in respectievelijk een vijftiende en 47ste plaats. In de topdivisie bij de heren werd Bart Swings (28, NLSV) achtste na een vreemde wedstrijd over 125 ronden. 
 
Op zondag 22 december werd in Luxemburg de vierde Beneluxcup van het shorttrackseizoen georganiseerd. Het is vooral een populaire wedstrijd omdat de schaatsers in niveaugroepen worden ingedeeld en het snelle Luxemburgs ijs is ideaal om een goede tijd te rijden. In de hoogste groep schaatste Rino Vanhooren (23, BSC) op zowel de 500m als de 1000m naar de overwinning, gevolgd door Augustin Géré (LUX). Gert-Jan Goeminne (24, IRTA) werd derde op de 500m, terwijl Ward Pétré (22, YDS) die plaats bezette op de 1000m. Ook de talrijke andere Belgische schaatsers, jong en oud, zetten hun beste beentje voor, al was dat niet altijd vanzelfsprekend. Eén van de allerkleinsten, Daan Noppe (BSC), liep er een dubbele beenbreuk op. We wensen hem alvast een spoedig herstel toe.
 
 
Op 26 december was het de beurt aan de langebaanschaatsers. Onder andere Mathias Vosté (25, BSC), Stien Vanhoutte (23, LBSG) en Fran Vanhoutte (16, LBSG) namen deel aan het Kerstsprinttoernooi in Heerenveen. Daar werd de 500m, 100m en 300m gereden. Op deze afstanden werd Mathias telkens tweede achter de Australiër Daniel Greig met twee season bests op de 100m (10,12) en de 300m (23,25). Op de 500m sprintte hij naar een tijd van 35,93. Bij de dames schaatste Stien in groep 1 telkens naar de overwinning, met ook twee seizoenbesttijden op de 100m (11,05) en op de 300m (25,65). Op de 500m was een tijd van 40,16 voldoende voor goud. Jongere zus Fran schaatste in groep 3 naar een zevende plaats op de 500 met een tijd van 42,97. Op de 100m sprintte ze dan weer naar een tweede plek in een season best van 11,48. Een tweede seizoenbesttijd op de 300m van 27,52 was goed voor opnieuw een zevende plaats. Ter voorbereiding van de YOG schaatste Fran vier dagen later nog een gewestelijke wedstrijd die openstond voor alle categorieën in de Elfstedenhal van Leeuwarden. Op de 500m sprintte ze naar de bronzen plak in een nieuwe besttijd van 42,27, wat een nieuw nationaal juniorenrecord betekent. Haar tijd van 2.13,49 op de 1500m was goed voor een vierde plaats.
 
Tijdens de tweede week van de kerstvakantie trok het elfkoppig nationaal shorttrackteam onder leiding van coach Steven Peeters over de grens opnieuw naar Luxemburg voor een trainingsstage met het Luxemburgs nationaal team. Tijdens die week bereidden de schaatsers zich voor op de komende time trial – die deze namiddag in Hasselt plaatsvindt – om de startplaatsen voor het Europees Kampioenschap en het Wereldkampioenschap voor junioren op te vullen. Verder diende de stage ter voorbereiding van de komende belangrijke wedstrijden zoals de YOG in Lausanne (Zwitserland), het EK in Debrecen (Hongarije), het WKJ in Bormio (Italië) en de twee resterende Europese wereldbekers in Dresden (Duitsland) en Dordrecht (Nederland).
 
Om de kerstvakantie in schoonheid af te sluiten werd op 4 januari de negende KPN Marathon Cup in Heerenveen georganiseerd. Daar ging Bart, lid van het Royal A-ware team, aan de haal met het brons. Op de wedstrijd over 125 ronden waren enkel de Nederlandse ploeggenoot Jorrit Bergsma (goud) en Gary Hekman (zilver) sneller. Bij de beloften heren schaatste Tim naar een 24ste plaats, terwijl Sandrine halverwege haar wedstrijd het ijs moest verlaten omwille van enkele lichamelijke pijntjes die niet ongewoon zijn voor het schaatsen van een marathon aan hogere snelheden. Allemaal goede voorbereidingen voor het EK Afstanden dat binnen een week in Heerenveen plaatsvindt. Heel veel succes aan alle Belgische schaatsers voor de komende wedstrijden!